Spaarrekening vergelijken hoeft niet lastig te zijn

De spaarrekening is de afgelopen jaren een beetje een ondergeschoven kindje geworden, iedereen weet wat geld sparen is maar er zijn niet veel mensen in Nederland die de beste spaarrekening opzoeken. Als je goed onderzoek doet naar spaarrekeningen kun je zien dat je behoorlijk mooie rentepercentages kunt realiseren. Als je je geld toch apart gaat zetten kun je net zo goed een rendement behalen, daarbij heb je de mogelijkheid om op verschillende manieren te sparen. Als je kiest voor een spaardeposito kun je je geld voor langere tijd wegzetten tegen interessante rentepercentages, bij een deposito kun je voor langere tijd niet beschikken over je spaargeld, maar als je het toch niet gebruikt kun je wel hogere rentepercentages bedingen.

 

Sparen met een spaarrekening

Iedereen weet in de kern wat sparen is, maar er zijn weinig onderzoeken gedaan naar wat de meest lucratieve manier is van sparen en welke vormen beschikbaar zijn. Wanneer je een onvoorziene uitgave moet doen die best groot is, is het beste wat je kunt hebben natuurlijk: spaargeld. We gaan eerst kort uitleggen wat sparen nou in de kern is en daarna gaan we de verschillende spaarvormen bespreken zodat het helder is welke mogelijkheden er zijn met sparen.

Sparen is in de kern simpelweg geld apart houden iedere periode. Je kunt dat doen doormiddel van een deel van het geld wat je verdient met je werk op een spaarrekening zetten, een spaardeposito openen om je geld een periode weg te zetten. Een andere manier zou kunnen zijn om je geld thuis te sparen.

 

Dit is echter niet zo veilig meer. Wanneer je geld bij een bank spaart weet je dat je geld in goede handen is en dat je een percentage rendement ontvangt van je spaargeld. Deze vergoeding heet spaarrente waar we later nog verder op ingaan. Deze spaarrente wordt vaak 4 keer per jaar uitgekeerd aan spaarders.

Spaarvormen

In de kern is sparen uitgelegd. Nu gaan we wat dieper in op de voor- en nadelen van sparen en hoe je de beste keuze kunt maken met welke spaarvorm het beste is voor jou.

 • Wanneer je bij een bank wilt sparen kan je kiezen uit 2 hoofdvormen van sparen. Je kan kiezen uit een spaardeposito of opneembare rekening. Als je een opneembare rekening opent kan je altijd bij je spaargeld, je kan het geld onbeperkt opnemen en onbeperkt geld bijstorten.
 • Wanneer je kiest voor een spaardeposito zit dat net wat anders in elkaar. Je zet je geld voor een bepaalde tijd opzij en je kan daar in die periode niet bij wanneer je een spaardeposito opent. Sommige mensen vragen zich af waarom ze hun geld zouden vastzetten. Je krijgt een veel hogere rente over een spaardeposito. Daarbij staat de rente altijd vast en dat is altijd fijn in de onzekere tijd van nu. Ook als pluspunt is dat je van tevoren kunt uitrekenen hoeveel rent je ontvangt en dus verdiend over je spaargeld.

Hoe kun je nog meer sparen?

Er zijn diverse mogelijkheden om te sparen voor je pensioen. Je krijgt daar een aparte spaarrekening voor. Een bankspaarrekening. Als je te maken krijgt met bijvoorbeeld een pensioen-gat kan de spaarrekening zelfs fiscale voordelen hebben. Je betaalt dan namelijk geen vermogensrendementsheffing en je mag je inleg van het belastbaar inkomen aftrekken. Het sparen voor je pensioen via een bankspaarrekening heeft wel voorwaarden. Je mag het geld niet tussentijds opnemen en het openen en behouden van een bankspaarrekening brengt kosten met zich mee.

Voordelen van sparen

We hebben het over verschillende spaarvormen gehad en nu is het tijd om de voor- en nadelen van sparen te benoemen. Handig om te weten of sparen de beste keuze is voor jou om het meer waard te laten worden.

 • Sparen is een van de veiligste manieren die er zijn om geld te verdienen met je geld. Tevens ben je er altijd zeker van dat je je ingelegde geld terugkrijgt
 • Een spaargeldrekening biedt diverse inzichten in de ontwikkeling van de waarde van je spaargeld
 • Het openen en beheren van een spaarrekening is in bijna alle gevallen gratis
 • Sparen kost niets en levert op de lange termijn altijd meer geld op

Nadelen van sparen

 • De opbrengst van sparen is laag als je het bijvoorbeeld vergelijkt met investeren
 • Wanneer je vermogend bent met spaargeld moet je belasting betalen over een gedeelte van je spaargeld. Deze term heet vermogensrendementsheffing genoemd. De grens van de heffing wordt elk jaar door marktontwikkelingen gewijzigd en op het moment is het ongeveer 21.000 euro
 • Wanneer de inflatie in Nederland hoog is en de rente op je spaarrekening laag, wordt je spaargeld minder waard. Ben daarom ten allen tijden geïnformeerd over de huidige stand van zaken

Spaarrekening vergelijken

Het vergelijken van spaarrente

De rentes van sparen loopt uiteen de afgelopen jaren. Het is daarom slim om te vergelijken welke aanbieder het beste bij jou past. De kans is groot dat je al een spaarrekening hebt bij je huidige bank alleen is sommige gevallen kan het erg lonen om over te stappen voor een hoger rendement met sparen. Ons advies is wel om ook goed naar de voorwaarden te kijken en niet alleen naar de spaarrente. Het kan namelijk zo zijn dat er bij sommige aanbieders speciale voorwaarden zijn vastgesteld. Het kan zijn dat je een hoger rentepercentage ontvangt wanneer de bank zich niet aan de afspraken houdt of dat er geen toegang is tot je spaargeld. Ook is ons advies wanneer je gaat vergelijken goed te kijken naar de spaardoelen, wil je het langer vasthouden of wil je liever opnemen wanneer je dat wilt of bijstorten wanneer je dat wilt? Als je je geld voor een lange periode wilt vastzetten kun je een spaardeposito afsluiten en als je liever de mogelijkheid wil om te kunnen opnemen en bijstorten is een spaarrekening een goede oplossing.

 

De rente van spaarrekeningen

In Nederland kiezen de meeste mensen een spaarrekening met een variabel spaarrente tarief. Dit houdt in dat je altijd je spaarrente kan aanpassen. Op deze manier is er geen enkele zekerheid om rendement te behalen. Wij raden dan ook aan om de rentetarieven goed in de gaten te houden. Het is namelijk al gauw mogelijk dat je meer rent bij een andere aanbieder kunt krijgen. Het zou zonde zijn om daar niet op in te spelen. Je kan ieder moment overstappen en je spaargeld wordt dan overgenomen door de andere partij. Er zijn talloze verschillende spaarrekeningen, deposito’s en bankspaarproducten. Bij Spaarbuidel zetten we alle netjes naast elkaar zodat u de beste keuze kan maken omtrent spaarproducten. Daarbij geven we je ook een duidelijk overzicht van de rentes en voorwaarden die alle aanbieders hebben. Doormiddel van jouw wensen ontdek je welke spaarvorm en welke aanbieders voor jou de beste keuze is.

Sparen, is dat veilig?

Sparen is een van de veiligste manieren om geld te verdienen met je geld. Het komt bijna nooit voor dat banken failliet gaan en je jouw geld kwijt bent. Het zou wat zijn als je spaargeld in één klap weg is. Om deze onzekerheid tegen te gaan hebben alle Nederlandse banken onderling een overeenkomst gemaakt. Het zogenaamde depositogarantiestelsel. Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat de Nederlandse bank een garantie leveren aan haar klanten, de spaarders.

 • Dit bedrag is per persoon, per bank en het aantal rekeningen
 • Voor een rekening geldt de maximale dekking van €200.000
 • Voor een dekking van je spaargeld geldt een bedrag tot en met €100.000
 • In andere landen hebben de banken het depositogarantiestelsel ook geïmplementeerd maar dit kan afwijken van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wanneer je bij een bank in een ander land wilt sparen, raden wij aan om een garantiestelsel te kiezen.

 

Spaarrente in Nederland

De spaarrente is belangrijk om je uiteindelijke rendement te behalen als je gaat sparen met een spaarrekening. Het is logisch dat iedereen de hoogste spaarrente wilt tegen de beste voorwaarden. Zorg er te allen tijde voor dat je geïnformeerd wordt van de actuele tarieven van alle spaarproducten met vaste of variabele rente. Ben je aan het oriënteren om te sparen? Zorg ervoor dat je alle spaar aanbieders vergelijkt voordat je een keuze maakt.
Meer informatie over spaarrekeningen in Nederland

Nibud-adviesrapport-Geld-achter-de-hand-makkelijker-maken-april-2017
PDF – 1.2 MB 21 downloads
Samenvatting_reminders_helpen_om_meer_te_sparen
PDF – 370.5 KB 26 downloads